antalya eskort alanya transfer
Bugun...



GENEL KURUL KÜRSÜSÜ’NDE AMPULLU PROTESTO!

CHP Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba, 15.05.2024 tarihli TBMM Genel Kurulu’nda "Kamuda Tasarruf Tedbirleri" konulu 5 dakikalık konuşma gerçekleştirdi. Havuz problemi ile başladığı konuşması şu şekilde devam etti;

facebook-paylas
Tarih: 16-05-2024 12:21

GENEL KURUL KÜRSÜSÜ’NDE AMPULLU PROTESTO!

GENEL KURUL KÜRSÜSÜ’NDE AMPULLU PROTESTO!

 

CHP Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba, 15.05.2024 tarihli TBMM Genel Kurulu’nda "Kamuda Tasarruf Tedbirleri" konulu 5 dakikalık konuşma gerçekleştirdi. Havuz problemi ile başladığı konuşması şu şekilde devam etti;

 

" Siz geçmişte dengeli bir şekilde dolabilen bu havuzu, sistemini bozdunuz, ayarlarıyla oynadınız.”

 

CHP'li Karaoba, AKP’nin hazırladığı ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunduğu tasarruf paketi için Memurdan, emekliden, işçiden, asgari ücretliden, çiftçiden yaptığınız kesintilerle ve dolaylı vergilerle doldurmaya çalıştığınız bu havuzu, öbür taraftan Diyanet'in musluğuyla, sarayın musluğuyla, geçmediğiniz yollarla, uçmadığınız havalimanlarıyla, hasta garantisi verdiğiniz şehir hastanelerinizle, dolara endeksli taahhütlerinizle, 5'li çeteye bağladığınız musluklarla boşaltmaya çalışıyorsunuz.” Dedi.

 

"Samimiyet mi istiyorsunuz, tasarruf mu istiyorsunuz? Önce Diyanetten, önce saraydan başlayalım!”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba, Meclis Kürsüsündeki konuşmasında Kamu kaynaklarını sömüren yap işlet modelleri, vergi borçlarının silinmesi ve Varlık Fonu’nun çalışmalarıyla ilgili örnekler sunmuş, “Bakın, kur korumalı mevduata 1,2 trilyon, kamu-özel iş birliği ödemelerine 674 milyar, faize ise 1,3 trilyon ayırıyorsunuz, yandaşların milyarlarca lira vergi borcunu siliyorsunuz, havuzu doldurmaya çalışıyorsunuz. Oysa yapmaya çalıştığınız 100 milyarlık tasarruf. Bunu da en ağır vergileri ödeyen halktan çıkarmak istiyorsunuz” diyerek tasarruf paketindeki dengesiz politikalara değinmiştir.  

 

AKP Uşak Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi İsmail Güneş’in tasarruf paketini olumlu bulduğu sözlerini eleştiren Karaoba; “Sanki bu harcamaları sokaktaki vatandaş, servisini bu kanunla kaldırmaya çalıştığınız memur, fabrikadaki işçi yapıyor. Yirmi yıldır siz ve çevrenizdeki yandaşlar yapıyor. Sayın Güneş "Biz millet olarak tasarrufu pek sevmeyiz. Sadece kamuda değil, aynı zamanda vatandaşın da tasarruf etmesi gerekir." diyor ve ekliyor "Telefon değiştirme hızı ülkemizde 3,7 yıl en düşük telefon 50 bin TL." Peki, soruyorum size: Siz milletin telefonuyla uğraşarak 2,4 trilyon kamu açığını kapatabilecek misiniz? Sayın Güneş, Audilere, son model Mercedes makam araçlarına binenlere, ejder meyvelerini, ıstakozları yiyenlere, üç beş yerden maaş alanlara "Tasarruf yapın." diyeceğinize, evine bile et götüremeyen, kirasını ödeyemeyen; ayın sonunu getiremeyen emekliye, memura, işçiye cep telefonu üzerinden "Tasarruf yapın." demek samimiyetsizliğin daniskasıdır.

 

 

Konuşmasının son kısmında elindeki yanan ampulü gösteren Karaoba; “Ancak unutmayın, kamuda tasarruf garibandan, vergisini ödeyenden, öğrenciden, öğretmenden, emekliden, işçiden memurdan kısarak yapılmaz. Ne diyorsunuz? Oh, ne âlâ; saraya, Diyanet'e, yandaşa ballı börek; vatandaşa gelince kazma kürek. Sonra da çıkıp diyorsunuz ki bu kürsülerde "Adalet, adalet." Yemezler, halk artık bunu yemiyor. Buradan tüm halkımıza sesleniyorum: Bakın, bu israfı bitirmek istiyorsanız, ekonomik krizi çözmek istiyorsanız, yirmi iki yıldır en çok israfı yapan bu ampulü önümüzdeki genel seçimde söndürelim birlikte!” diyerek elindeki ampulü söndürmüş, konuşmasına son vermiştir.

 

Konuşma sonrası İsmail Güneş söz almıştır, akabinde Ali Karaoba’da tekrar yerinden söz almıştır. Aşağıdaki wetransfer linkinde görüşmelerin tamamı izlenebilir. : https://we.tl/t-iLeNr7QG1x

 

Konuşmanın tutanak metni:

ALİ KARAOBA (Uşak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.
    Sayın Mehmet Şimşek'in açıkladığı "kamu tasarrufu" adı verilen bu paketi çocukken birçoğunun çözemediği havuz problemlerine benzetelim. Soru kalıbını hatırlarsınız "4 muslukla belli bir zamanda boşaltılan havuz, 2 muslukla ne kadar zamanda doluyor?" diye soru sorarlardı. Siz geçmişte dengeli bir şekilde dolabilen bu havuzu, sistemini bozdunuz, ayarlarıyla oynadınız.
    MUSTAFA HAKAN ÖZER (Konya) - Havuz ne zaman doldu ki?
    ALİ KARAOBA (Devamla) - Şimdi, bu havuza bakalım. Bekleyin, anlatacağım. Memurdan, emekliden, işçiden, asgari ücretliden, çiftçiden yaptığınız kesintilerle ve dolaylı vergilerle doldurmaya çalıştığınız bu havuzu, öbür taraftan Diyanet'in musluğuyla, sarayın musluğuyla, geçmediğiniz yollarla, uçmadığınız havalimanlarıyla, hasta garantisi verdiğiniz şehir hastanelerinizle, dolara endeksli taahhütlerinizle, 5'li çeteye bağladığınız musluklarla boşaltmaya çalışıyorsunuz. Bu problemi bu şekilde çözemezsiniz, bu havuzu da dolduramazsınız. Bakın, 100 milyar TL tasarruf planıyla 2,4 trilyon TL açığı kapatmaya çalışıyorsunuz. Artık biraz gerçekçi olalım.
    Değerli milletvekilleri, Ocak 2024'te yalnızca Osmangazi, Çanakkale ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ile Avrasya Tüneli için devletin ödediği para 3,8 milyar TL.
    OĞUZHAN KAYA (Çorum) - Kâr ne kadar?
    ALİ KARAOBA (Devamla) - Varlık Fonu'na devrettiğiniz ÇAYKUR 2017 yılından bu yana 7,5 milyar TL borçlu. İstanbul Havalimanını işleten bir firmanın 1 milyar 195 milyon euro tutarındaki kira borcunu 2042 ve 2043 yılına ötelediniz. Bugünkü kurla 67 milyar zarar yapıyorsunuz, yapmak istediğiniz tasarrufun yarısından fazla. Uşak Havalimanı'nın da kapanmasına sebep olan Zafer Havalimanı'nın 2023 yılındaki karnesine bakıyoruz: Yüzde 96 hata payı, 6,6 milyon euro zarar, güncel kurla 233 milyon TL.
    Bakın, kur korumalı mevduata 1,2 trilyon, kamu-özel iş birliği ödemelerine 674 milyar, faize ise 1,3 trilyon ayırıyorsunuz, yandaşların milyarlarca lira vergi borcunu siliyorsunuz, havuzu doldurmaya çalışıyorsunuz. Oysa yapmaya çalıştığınız 100 milyarlık tasarruf, bu saydığımız rakamların yanında devede kulak; samimi olalım, gerçekçi olalım. Samimiyet mi istiyorsunuz, tasarruf mu istiyorsunuz? Önce Diyanetten, önce saraydan başlayalım.
    Değerli arkadaşlar, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, şehrimin milletvekili, AKP milletvekili Sayın Güneş "Paketi çok olumlu bulduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: Ülkemizin millî geliri 1 trilyon dolar ama harcamalarımıza baktığımızda, millî geliri bizden 4-5 kat fazla olan ülkelere göre daha çok harcıyoruz." dedi. Sanki bu harcamaları sokaktaki vatandaş, servisini bu kanunla kaldırmaya çalıştığınız memur, fabrikadaki işçi yapıyor. Yirmi yıldır siz ve çevrenizdeki yandaşlar yapıyor. Sayın Güneş sözlerine devam ediyor "Biz millet olarak tasarrufu pek sevmeyiz. Sadece kamuda değil, aynı zamanda vatandaşın da tasarruf etmesi gerekir." diyor ve ekliyor "Telefon değiştirme hızı ülkemizde 3,7 yıl en düşük telefon 50 bin TL." Peki, soruyorum size: Siz milletin telefonuyla uğraşarak 2,4 trilyon kamu açığını kapatabilecek misiniz? Sayın Güneş, Audilere, son model Mercedes makam araçlarına binenlere, ejder meyvelerini, ıstakozları yiyenlere, üç beş yerden maaş alanlara "Tasarruf yapın." diyeceğinize, evine bile et götüremeyen, kirasını ödeyemeyen; ayın sonunu getiremeyen emekliye, memura, işçiye cep telefonu üzerinden "Tasarruf yapın." demek samimiyetsizliğin daniskasıdır. Yani kısaca "Biz yedik, içtik, vatandaş hesabı ödesin." diyorsunuz. Ancak unutmayın, kamuda tasarruf garibandan, vergisini ödeyenden, öğrenciden, öğretmenden, emekliden, işçiden memurdan kısarak yapılmaz. Ne diyorsunuz? Oh, ne âlâ; saraya, Diyanet'e, yandaşa ballı börek; vatandaşa gelince kazma kürek. Sonra da çıkıp diyorsunuz ki bu kürsülerde "Adalet, adalet." Yemezler, halk artık bunu yemiyor.
    Buradan tüm halkımıza sesleniyorum: Bakın, bu israfı bitirmek istiyorsanız, ekonomik krizi çözmek istiyorsanız, yirmi iki yıldır en çok israfı yapan bu ampulü önümüzdeki genel seçimde söndürelim birlikte.
    Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)



HABER VİDEOSU








FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
YAZARLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI