antalya eskort alanya transfer
Bugun...



CHP'li Yalım nakliyecilerin sorunlarını Mecliste anlattı

Kazakistan'ın haksız uygulaması ihracatımıza ket vuruluyor!

facebook-paylas
Tarih: 14-07-2021 09:59

CHP'li Yalım nakliyecilerin sorunlarını Mecliste anlattı

CHP'li Yalım nakliyecilerin sorunlarını Mecliste anlattı

Kazakistan'ın haksız uygulaması ihracatımıza ket vuruluyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili ve Karma Parlamento Başkan Vekili Özkan Yalım, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, CHP Ekonomi Masası olarak geçen hafta Karadeniz Bölgesi ziyaret gerçekleştirdiklerini anımsattı.
"Şu an maalesef Kazakistan'ın yapmış olduğu haksız uygulama sebebiyle ihracatımıza ket vuruluyor." diyen Yalım, araçlara geçiş belgeleri verilmemesi nedeniyle ihracatın ya çok geç yapıldığını ya da hiç yapılamadığını ifade etti.
 Çift taraflı ve tek taraflı dozvola transit geçiş belgesi örneklerini gazetecilere göstererek yaşanan sorunları anlatan Yalım, "Geçiş belgesi verildiğinde Türk plakalı araçlarımız sanayicimizin ürettiği malı alıp Türkiye Cumhuriyeti ülkelerine mallarını götürebiliyorlar. Bu belgeye senede 36 bin tane ihtiyacımız var. Ancak Kazakistan bunu çok sınırlı tutup, her seferinde 2 bin adet veriyor. Araçlarımız her seferinde zaman ve para kaybı yaşıyor. Kazakistan ile Azerbaycan çift taraflı belgeden vermek istiyor. Çift taraflı belge Hazar Denizinden Bakü'den gemiyle gönderilmesini istiyor. Bu sadece Türk plakalı araçlara uygulamak istiyor. Bir çok ülkenin aracına böyle bir mecburiyet yok. Bu güzergahta Kazakistan'ın yapmış olduğu dayatmadan dolayı 2 bin dolar daha fazla ödüyor. Bunun yanında giriş ücreti falanla yaklaşık 2 bin 500 dolara mal oluyor. Bu da Türk TIR'larının yabancı plakalı araçlarla rekabetini engelliyor. İhracat yapmamıza resmen engel oluyor. Kazakistan ve Azerbaycan'ın yapmış olduğu uygulama Türk ihracatına darbe" dedi.

TÜRK FİRMALARINA SAHİP ÇIKIN
Yalım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığını acilen göreve çağırarak, "Ya tek taraflı belgeden 36 bin dozvola uluslararası firmalarımız için getirttirilmeli. Ya da Bakü'den Kazakistan'a giden geminin yaklaşık 800-900 olan makul fiyata çektirilmeli. Ulaştırma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve de Dışişleri Bakanlığını göreve acilen davet ediyoruz. O bölgelere nakliye yapan firmalarımız artık nakliye yapamaz hale geldiğinin altını çiziyoruz. Türk plakalı araçların sahibi firmalarımıza sahip çıkın" çağrısı yaptı. Yalım, yabancı firmaların Türkiye'de rahatça mal alabildiğine işaret etti.

 
 






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
YAZARLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI